Адміністративна реформа і децентралізація ставлять нові вимоги до розвитку громад. В їх діяльності все більше зростатиме самостійність, фінансове самозабезпечення та активна діяльність. Одним із важливих чинників активізації громад та місцевих ініціатив є формування і використання людського капіталу. Це є важливим напрямком дослідження кафедр економічного факультету, зокрема – кафедри права і підприємництва, тому участь завідувача кафедри професора Юрія Губені у Другому Всеукраїнському Форумі сталого розвитку громад була закономірною. Основна тема форуму: «Людський потенціал: люди, що змінюють світ». В роботі форуму взяли участь науковці, громадські діячі, експерти, управлінці виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Серед модераторів та основних промовців – журналіст «Української правди» Анастасія Рінгіс, керівник Західноукраїнської філії МФ «Відродження» Оксана Дащаківська, відомий економіст, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета, керівник Інституту лідерства та управління УКУ Наталія Бордун та інші відомі особистості.

Вітання учасникам форуму та деякі тези до обговорення висловили заступник голови ОДА Маріанна Вільшинська, директор Асоціації об’єднаних територіальних громад України Ігор Абрам’юк, голова ГО «Жіночі перспективи» Любов Максимович та інші офіційні особи.

Під час форуму відбулось декілька панельних дискусій: Людський потенціал та соціальні послуги громаді; Сила освіти для розвитку людського потенціалу; Країна можливостей для людського потенціалу.

Під час дискусій і тренінгів було детально досліджено чимало аспектів економічного і соціального розвитку громад, підтримки місцевих ініціатив та розвитку людського капіталу.