Парадигма сучасного бізнесу розвивається. Сьогодні вкрай необхідним є кардинально новий підхід ефективного включення соціальних питань до фундаментальних дій та бізнес-стратегій вітчизняних компаній. Спосіб управління, де головним завданням є чисте задоволення власників, вже є неактуальним. На цій основі зникають з ринкових позицій такі суб’єкти господарювання, а залишаються лише ті компанії, в яких соціальна відповідальність може бути джерелом шансів, інновацій та конкурентної переваги.

Саме про це йшлося під час ІІІ Міжнародної конференції «Соціальна відповідальність бізнесу» у Львові 22 березня 2017 року, проведеної за ініціативи Львівської торгово-промислової палати. В рамках конференції відбулося підписання Пакту заради молоді–2020 за участі провідних компаній, які працюють на території Львівської області.

Учасниками вищезгаданого заходу були: президент Львівської торгово-промислової палати Дмитро Афтанас, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ Преосвященний владика Володимир, президент Центру розвитку корпоративної соціальної відповідальності Марина Саприкіна, регіональний директор Львівської обласної дирекції АТ «Райффайзен Банк Аваль» Сергій Бойко, директор медіа-хабу «Твоє місто» Тарас Яценко, заступник директора БО «Фундація духовного відродження» УГКЦ Олена Карнаух, начальник управління економіки Львівської міської ради Вікторія Довжик, фахівець Департаменту PR «Lifecell» Людмила Стеценко, д.психол.н., керівник магістерської програми «Психічне здоров’я в організаціях» Віталій Климчук та ін.

Участь у заході забезпечували представники духовенства, бізнесу та освітнього сектору. Відчутну позицію у роботі займали науковці економічного факультету ЛНАУ. Зокрема від нашого університету були присутні завідувачі кафедр права та підприємництва д.е.н., професор Юрій Губені та обліку та оподаткування к.е.н., доцент Людмила Петришин, а також к.е.н., доцент кафедри обліку та оподаткування Ганна Сиротюк. Найбільш чисельно на конференції була представлена кафедра фінансів, банківської справи та страхування – к.е.н., доценти Галина Східницька, Руслана Содома та Оксана Агрес. Дослідження науковців були співзвучними із основними темами дискусій.

Привітальним словом розпочав роботу ІІІ Міжнародної конференції «Соціальна відповідальність бізнесу» Преосвященний владика Володимир, за словами якого бізнес покликаний служити людині і суспільству загалом.

«Громадські організації, уряди та компанії повинні перестати думати категоріями «соціальної відповідальності бізнесу» і почати думати категорією «інтеграції фірми з суспільством». Успішним компаніям потрібне здорове суспільство» – зазначив Дмитро Афтанас.

Про важливість соціального розвитку та соціальної відповідальності бізнесу,  тенденції та практику цього аспекту роботи українських компаній розповіла президент Центру розвитку корпоративної соціальної відповідальності Марина Саприкіна.

Сергій Бойко, регіональний директор Львівської обласної дирекції АТ «Райффайзен Банк Аваль», в своїй доповіді зупинився на фінансових аспектах забезпечення соціальної відповідальності працівникам фінансово-кредитної установи. За словами доповідача, суб’єкти господарювання фінансової сфери, мінімізуючи свої ризики, повинні сповідувати принципи соціальної відповідальності, адже прямо пропорційно впливають на суспільні відносини в державі.

В роботі конференції багато уваги було приділено розгляду корпоративної соціальної відповідальності в практичній площині, медіа як ключового елементу соціально відповідального бізнесу, поширенню ідей благодійності і утворенню спільнот людей заради розвитку громад, а також психологічному клімату на виробництві. Це далеко не весь перелік обговорюваних тем, що викликали дискусії із учасниками заходу.

Найбільш знаковою подією конференції було підписання Пакту заради молоді–2020 за участі провідних компаній, зокрема ПАТ «Львівобленерго», ПАТ «Концерн-Електрон», Львівського обласного управління АТ «Ощадбанк» та ТзОВ «МаркетУніверсал ЛТД», метою якого є об’єднання бізнес-спільноти з освітнім сектором для вирішення проблеми освіти і працевлаштування молодих людей в Україні. Згідно цього документу підписанти мають створити мінімум 300 партнерств між бізнесом та освітнім сектором та забезпечити 10 000 місць для стажування та першої роботи молоді.

Результати участі в дискусійних аспектах ІІІ Міжнародної конференції «Соціальна відповідальність бізнесу» були спрямовані на покращення розвитку соціальної відповідальності бізнесу в Україні з інтеграцією в європейський простір, зростання конкуренції і підвищення довіри до бізнесу, а також створення нових робочих місць для молоді.