Двадцять років тому група науковців Львівського національного аграрного університету провела комплексне соціологічне дослідження «Економічна реформа – очима села». З цього часу минуло два десятиліття. Результати нещодавно завершеного повторного дослідження «Економічна реформа – очима села: 20 років потому» було презентовано на науково-практичному семінарі на тему: «Економічна реформа в дзеркалі соціологічних опитувань», який організувала і провела 16 травня 2017 р. кафедра права і підприємництва.

Академік В.В. Юрчишин у передмові до книги за підсумками виконаного проекту зазначив, що це «дослідження, значення якого важко переоцінити». Високу наукову якість та незалежність дослідження відзначили основні рецензенти: член-кореспондент НААН Василь Липчук та член-кореспондент НААНУ Олена Бородіна. У зазначеній книзі наводиться детальний опис проекту, його методика і перебіг, статистичні результати та їх аналітична оцінка. Для зручності наведені деякі довідкові дані та інформація, а також розширені анотації усіма базовими європейськими мовами.

В науково-практичному семінарі взяли участь представники органів виконавчої влади: директор Департаменту АПР Львівської ОДА Н.С. Хмиз, голова Радехівської РДА Т.В. Калита, екс-голова Радехівської РДА Н.Є. Шостак, голова Маневицької РДА А.О. Линдюк; зав. кафедр: член-кор. НААН В.В. Липчук, проф. С.С. Гринкевич, доц. Н.Б. Зеліско, проф. В.А. Колодійчук; авторитетні науковці: проректор з науково-дослідної роботи ЛНАУ І.Б. Яців, декан економічного факультету Я.С. Янишин, доцент НУ Острозька академія І.І. Топішко, професор ЛНУ ім. І. Франка О.А. Біттер, доц. В.В. Бондарчук, проф. І.Г. Костирко, доц. К.М. Руліцька, доц. В.В. Бойко, аспірант С.І. Ціолковська; представники суб’єктів агробізнесу – спонсорів проекту: радник Агро ЛВ Лімітед доц. Д.В. Мороз, радник ОРСП «Шувар» І.М. Стефанишин, директор ТзОВ«Приват-Агро-Львів» І.К. Пастущак. Вагомим було представництво наукової спільноти: проф. ІРД НАНУ ім. М. Долішнього В.В. Борщевський, ст. наук. співробітник ІРД НАНУ ім. М. Долішнього І.М. Куліш, доц. ЛНУ ім. І. Франка В.М. Магас, декан економічного факультету ЛНУВМіБТ ім. С.Г.  Гжицького доц. О.Я. Гримак та його заступник доц. М. Вовк. Для висвітлення перебігу та результатів семінару в його роботі взяли участь представники засобів масової інформації: редактор Львівського радіо А.М. Дідич, журналіст газети «Дзеркало тижня» В.І. Худицький, головний редактор газети «Народна справа» П.Й. Ткачук, редактор журналу «Агровісник» Д.П. Соломонко.

Із словами привітання виступили декан факультету Я.С. Янишин, директор Департаменту АПР Н.С. Хмиз та проректор проф. І.Б. Яців. Слова вітання виголосив також голова Радехівської РДА Т.В. Калита, який не лише відзначив тривалу співпрацю кафедри права і підприємництва та інших академічних підрозділів ЛНАУ із районом, але запросив провести «круглий стіл» на теренах району.

Про цікаву історію, методику та алгоритм проекту, його розвиток та фінансування розповів керівник тимчасової творчої групи, проф. Ю.Е. Губені. Про результати рубрики А «Економічна реформа – очима села» розповів доц. І.І. Топішко. Він висвітлив чимало цікавих спостережень, які свідчать про нові тенденції та їх відображення у суспільній свідомості селян. Про результати рубрики Б «Рівень життя сільських жителів у соціологічних оцінках» цікаво і дуже стисло доповів проф. О.А. Біттер, а результати рубрики В «Аграрна реформа та її наслідки в оцінці сільських жителів» повідомив доц. В.В. Бондарчук. Про тему «Розвиток підприємництва та його оцінка селян», що була предметом опитування у рубриці Г, за дорученням магістра С.Ю. Жарської повідомив керівник проекту проф. Ю.Е. Губені. А результати завершальної рубрики Д «Погляд селян на перспективи розвитку фермерства» аргументовано доповів проф. І.Б. Яців.

У дискусії, що становила основне ядро семінару, взяли участь майже усі присутні, особливо гості семінару. Учасники відзначали багатоплановість результатів, масштабність інформаційної бази. Було наголошено на особливій цінності саме таких «польових» досліджень, які дають зріз оцінок, настроїв та очікувань сільського населення. Схвально було оцінено навіть той факт, що усі учасники семінару отримали книгу із результатами проведеного опитування та інші інформаційні матеріали.

На завершення науково-практичного семінару присутні відзначили його чудову та чітку організацію. Чимало гостей семінару, які долучились до підтримки проекту, були відзначені спеціальними Подяками творчої групи, а самі дослідники на підтвердження і відзнаку вкладу у наукові дослідження отримали грамоти та сертифікати від економічного факультету та університету. Підводячи підсумок семінару, завідувач кафедри права і підприємництва проф. Юрій Губені висловив подяку всім учасникам семінару, і запевнив, що це лише один із деяких запланованих заходів із поширення результатів дослідження. А ось директор Департаменту АПР Наталія Хмиз висловила власні дуже схвальні оцінки цьому семінару та попереднім дослідницьким ініціативам кафедри права і підприємництва, і на відзнаку цього вручила кафедрі спеціальну Подяку від департаменту.

На завершення семінару його учасники вшанували пам'ять професора Василя Григоровича Галанця, якому творча група присвятила видану книгу.