В рамках проведення Всеукраїнського тижня права, відповідно до Розпорядження  Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2018 р. № 681-р, за сприяння та підтримки ректора ЛНАУ, академіка НААНУ Володимира Васильовича Снітинського,  5 грудня кафедра права провела воркшоп для студентів та викладачів університету на тему «Правові аспекти у формуванні особистості в сучасних умовах комунікації».

Зі вступним словом звернулася до присутніх завідувач кафедри права доц. Г. І. Грещук.  Після цього студенти познайомилися  із представниками правоохоронних органів – старшими  інспекторами з особливих доручень відділу зв’язків з громадськістю патрульної поліції у Львівській області, старшими лейтенантами поліції Мартою Збишко та Олегом Мельником (випускником ЛНАУ).

Працівники поліції наголосили на тому, що поліція і громада повинні працювати на засадах партнерства (community policing) з метою ефективного попередження та вирішення проблем злочинності, страху перед злочинами, загрози фізичної безпеки та спокою місцевого населення, а також безчинств та руйнування доброчесних взаємовідносин. Ціль взаємодії – поліпшення якості життя всіх представників місцевого населення.

Зустріч проходила у форматі бесіди та дискусій, що були присвячені правам та обов’язкам громадян, оскільки в наш час в кожному закладі вищої освіти створюються платформи активних та прогресивних студентів, які знають свої права та обов’язки, вміють не тільки їх застосовувати, але і дотримуватись.

Доповідачі роз’яснили важливість недопущення будь-яких правопорушень, акцентували їхню увагу на негативному впливі алкоголю та наркотиків на молодий організм. Окремою темою обговорення стала проблема вживання та розповсюдження наркотичних засобів серед студентства. Олег Мельник навів жахливі приклади вживання наркотичних засобів молоддю та наслідки, які можуть виникнути, а також інформував студентів про кримінальну відповідальність за розповсюдження і вживання наркотичних та психотропних речовин.

Студенти та викладачі мали змогу не лише подискутувати з працівниками патрульної поліції на актуальні теми, зокрема щодо домашнього насильства, булінгу, правил проживання в гуртожитку, особливостей діяльності патрульної поліції, але і переглянути презентаційні ролики про співпрацю поліції з громадськістю. На звершення Марта та Олег закликали всіх присутніх не бути байдужими, адже справжнє партнерство – це не тоді, коли поліція несе всю відповідальність за безпечну громаду: громада має ділити цю роботу порівну з поліцією. Створення комфортного середовища для життя неможливе без активного залучення всіх зацікавлених сторін. Ми разом можемо створити справжнє громадянське суспільство, в якому основною цінністю буде повага один до одного і захист прав та інтересів громадян.