1 квітня 2020 року вийшло з друку друге видання цікавої та потрібної книги за редакцією Ярослава Степановича Янишина. Це «Практичний посібник для фермера (організаційно-економічні та правові аспекти)». Колектив науковців економічного факультету (Я.С. Янишин, Г.В. Мацьків, Л.Б. Гнатишин, Г.В. Марків та О.С. Прокопишин) у співпраці із заступником директора Департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Л.В. Гончаренко розпочав роботу над систематизацією матеріалу до довідника ще на початку 2019 року. Тоді передумовою підготовки посібника були схвалені законодавчі ініціативи щодо визнання та підтримки сімейних фермерських господарств. Роз’яснення усіх проблемних аспектів становлення сімейного фермерства і входження його в організований ринок знайшли своє висвітлення у першому виданні практичного посібника, яке було презентовано 14 листопада 2019 року у рамках IV Міжнародної агропромислової виставки Euro Agro.

Попри зміни у законодавстві, державі так і не вдалося сформувати і запустити дієвий механізм трансформації особистих селянських господарств у сімейні ферми, що мало забезпечити легалізацію діяльності для інституційного захисту останніх. Відтак важливого значення набуло формування продуманої державної підтримки фермерства. Презентована урядом України модель державної підтримки АПК 2020 року розроблена з урахуванням пропозицій громадськості. Загалом на державну підтримку АПК-2020 передбачено 4,2 млрд грн, із них 400 млн грн заплановано спрямувати на розвиток фермерства та кооперативів.

У цьому контексті авторський колектив своїм завданням вважає подальшу поінформованість, найперше фермерів та членів особистих селянських господарств, про можливості, труднощі, специфіку та перспективи фермерської форми господарювання. Отож, у другому виданні практичного посібника значну увагу акцентовано на порядку отримання фермерськими господарствами державної підтримки для формування виробничого потенціалу чи започаткування діяльності.

Розраховуючи на широку аудиторію, основну частину «Практичного посібника для фермера» побудовано зручно і доступно – у формі питань і відповідей. У межах розділу 2 «Теоретичні і практичні аспекти організації та діяльності фермерських господарств: у питаннях і відповідях» усі питання і відповіді авторський колектив умовно поділив на такі блоки:

1 організаційні моменти створення та реєстрації фермерських господарств (питання 1-9);

2 земельно-майнові питання (10-15);

3 спеціалізація, в тому числі специфіка виробництва та сертифікації органічної продукції, нішеве виробництво (питання 16-30);

4 трудові відносини, соціальне та майнове страхування (питання 31-34);

5 система обліку та оподаткування фермерських господарств, у тому числі порядок електронного адміністрування ПДВ (питання 36-46);

6 кредитування та механізми державної підтримки фермерства (питання 47-66);

7 питання 67-68 присвячені кооперації;

8 кілька останніх питань стосуються припинення діяльності фермерського господарства та необхідності бізнес-планування.

З цього приводу розділ 3 посібника також розширений. Тут розміщено бізнес-плани виробництва нішевої продукції у сімейних фермерських господарствах: волоського горіха, ягід, зокрема лохини та органічної малини, імбиру, спаржі, гороху, листя салату, равликів, продукції бджільництва, кролів, норок, кіз, кларієвого сома, а також бізнес-план утримання 50 голів молочного поголів’я ВРХ.