Гуртова торгівля сільськогосподарською продукцією займає особливе місце в системі сучасного агробізнесу. Це чітко проявляється на динамічному ринку плодоовочевої продукції. Інтеграція виробників, формування локальних продуктових ланцюгів, маркетингові комунікації та цінова модуляція – неповний перелік реального детермінуючого впливу гуртового ринку. Особливу цінність становлять дослідження, спрямовані на вивчення ринкової поведінки, раціональних очікувань та сподівань покупців. Цей складний і модерний напрям біхевіористичної економіки має своє відображення у наукових дослідженнях кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності (ПТБ).

В рамках співпраці кафедри ПТБ ЛНАУ та РСП «Шувар» 4 грудня 2020 року відбувся цікавий науковий семінар на тему «Моніторинг поведінки роздрібних закупівельників овочів та фруктів на ринку “Шувар”». Онлайн-формат заходу з використанням платформи Zoom уможливив участь понад 50 гостей з різних куточків не лише України, але й зарубіжжя, тому семінар сміливо можна вважати міжнародним. Широкий спектр учасників представляв чимало авторитетних університетів, дослідницьких інституцій та суб’єктів агробізнесу.

Роботу наукового семінару розпочав завідувач кафедри проф. Ю.Е. Губені, який щиро привітав вітчизняних і закордонних учасників та побажав усім плідного обміну думками. Він зазначив послідовний характер та плинність прикладних наукових досліджень колективу, охарактеризував їх теоретичну і прикладну значимість, їх зв’язок з попередніми дослідженнями.

Захопливим та конкретним був виступ радника директора з питань АПК РСП «Шувар» І.М. Стефанишина, який ініціював та підтримав проведення соціологічного дослідження. Він коротко охарактеризував роботу гуртового ринку «Шувар», навів приклади співпраці з науковими закладами, зокрема з економічним факультетом ЛНАУ.

Про власне бачення динаміки та перспектив здійснення досліджень у сфері закупівель овочево-фруктової продукції доповів в.о. професора, декан економічного факультету ЛНАУ Я.С. Янишин. Його привітання й активна участь в обговоренні мали чітке спрямування на продовження співпраці кафедри ПТБ та економічного факультету із РСП «Шувар» та іншими партнерами.

Традиційно комплексно, але водночас лаконічно і цікаво виступив професор кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, проректор з наукової роботи І.Б. Яців.

Виступи учасників семінару стосувались різних аспектів основної теми. В основі була презентація результатів соціологічного дослідження, проведеного ще до початку карантинних обмежень науково-педагогічними працівниками кафедри ПТБ та студентами економічного факультету. Цікаво і водночас стисло про результати статистичної та аналітичної обробки анкети у повідомленні «Моніторинг поведінки роздрібних закупівельників овочів та фруктів на ринку “Шувар”» доповіла доцент кафедри ПТБ ЛНАУ О.М. Крупа.

 Співзвучними були повідомлення і доповіді:

- професора Сільськогосподарської академії університету імені Вітовта Великого (Литва) доктора габ. Яна Жуковскіса на тему «Model for increasing farms incomes with the support for producers’ groups»;

- професора Клайпедського університету (Литва), доктора габ. Юліуса Раманаускаса на тему «Fruit and vegetable producers’ organizations»;

- завідувача кафедри маркетингу НТУ «Дніпровська політехніка» доцента С.Я. Касяна на тему «Маркетингові комунікаційні стратегії компанії, орієнтовані на підвищення іміджу і репутації»;

- наукового співробітника Інституту розвитку села та землеробства Польської академії наук В.Є. Крупіна на тему «Efficiency of implementation of functions by selected EU agricultural systems».

Жвавою виявилась дискусійна частина, адже, як виявилось, тематика зустрічі близька багатьом науковцям та практикам. Прозвучало багато цікавих думок, інколи несподіваних та нових. Сподіваємося, кожен зміг почерпнути із зустрічі щось корисне для себе. Особливо цінним був обмін результатами та планами наукових досліджень, адже це може слугувати академічній співпраці.

Щира подяка за активну участь Л.В. Гончаренко (т.в.о. директора департаменту АПР ЛОДА), Г.І. Кущак (заступник т.в.о. директора департаменту АПР ЛОДА), Г.І. Бардахівській (консультант з економічних питань, Сільськогосподарський дорадчий центр «Фермерська країна»), В.Є. Крупіну  (Інститут розвитку села та землеробства Польської академії наук), І.В. Гонтаревій (професор, завідувач кафедри підприємницької діяльності, Харківський НУ імені В.Н. Каразіна), Т.В. Божидарніку (професор кафедри менеджменту, Луцький національний технічний університет), В.В. Россосі (професор кафедри маркетингу та управління бізнесом, НУ «Києво-Могилянська академія»), Л.С. Сас (професор кафедри обліку і аудиту, ДВНЗ Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника), О.О. Єранкіну (професор кафедри маркетингу ім. А.Ф. Павленка, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»), В.Г. Кудлай (доцент кафедри бізнес-економіки і підприємництва, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»), О.Ю. Старікову (доцент кафедри бізнес-економіки і підприємництва, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»), П.В. Ткаченко (асистент кафедри маркетингу ім. А.Ф. Павленка, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»), І.Г. Костирку (професор кафедри обліку і оподаткування, ЛНАУ), І.Ф. Баланюку (професор, завідувач кафедри обліку і аудиту, ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»), Д.І. Шеленко (професор кафедри теоретичної і прикладної економіки, ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»), В.В. Бойку (професор кафедри менеджменту організацій, НУ «Львівська політехніка»), І.М. Куліш (старший науковий співробітник, ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України»), Ю.В. Дубневичу (проректор з навчально-виховної роботи, ЛНАУ), О.В. Грицині (завідувач кафедри фінансів, банківської справи та страхування, ЛНАУ), Л.Й. Войничій (в.о. завідувача кафедри менеджменту ім. проф. Є. Храпливого, ЛНАУ), І.І. Костецькій (обслуговуючий кооператив «Сільськогосподарський кооператив "Малиновий Рай-К"»), С.І. Ціолковській (державний інспектор, Львівська митниця ДФС).

Для студентів групи ПТБ-41 це була чудова нагода не лише пригадати свою участь у дослідженні, але й побачити практичні аспекти навчальної дисципліни «Економічний аналіз та ринкові дослідження».

Чітко організовано і технічну підготовку семінару. Його модерацію забезпечив доцент Б.І. Шувар. Очевидно, що особливі слова вдячності ще раз належать нашому партнеру РСП «Шувар» в особі директора І.Р. Федишина, радника директора з питань АПК І.М. Стефанишина та заступника директора зі зв’язків із громадськістю К.М. Гордієнко.

Працівники кафедри ПТБ сподіваються не лише продовжити дослідження, але й забезпечити їх належне просування у науковому та практично-прикладному середовищі.