Впродовж лютого-квітня 2024 року тривало громадське обговорення освітніх програм «Облік і оподаткування», за якими здійснюється підготовка здобувачів на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях освіти за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» у Львівському національному університеті природокористування. Метою такого обміну поглядами є удосконалення змісту та процесу реалізації освітніх програм шляхом максимального врахування запитів зацікавлених осіб. Тому за результатами обговорення робочими групами були прийняті пропозиції від представників академічної спільноти, роботодавців, випускників, здобувачів та інших стейкхолдерів. Зацікавлені особи у реалізації освітніх програм «Облік і оподаткування» у ЛНУП свої пропозиції подавали у формі рецензій, усних зауважень та порад, письмових повідомлень.

Зокрема, представники академічної спільноти (д.е.н., професор Станіслав Василішин та д.е.н., професор Людмила Мельник) звернули увагу на рівень відповідності освітніх програм чинним стандартам вищої освіти та можливості за рахунок якісного контенту формувати у здобувачів soft skills та професійні компетентності сучасного бакалавра та магістра обліку і оподаткування. Також рецензенти рекомендували під час реалізації освітніх програм більше уваги приділити врахуванню регіонального аспекту, навчальний матеріал подавати студентам із врахуванням особливостей економічного простору території, де розташований університет.
Стейкхолдери особливу увагу акцентували на тому, наскільки освітні програми відповідають сучасним запитам ринку праці та потребам роботодавців. Так, випускниця кафедри обліку та оподаткування Ірина Дутко наголосила на зростанні затребуваності бухгалтерів та аудиторів на ринку праці. З цього приводу Ірина, фахівець у сфері бухгалтерського консалтингу, звернула увагу на необхідність перегляду кількості годин, відведених для вивчення дисциплін «Аудит», «Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку», «Адміністрування податків», щодо відповідності обсягу аудиторних годин вимогам Порядку зарахування теоретичних знань (наказ Міністерства фінансів України від 01.06.2020 р. № 256) та Порядку складання іспитів при атестації аудиторів (наказ Міністерства фінансів України від 06.07.2020 р. № 399). Достатній обсяг годин вивчення зазначених дисциплін є необхідною умовою для зарахування теоретичних дисциплін кандидатам в аудитори, які під час денної форми навчання у закладах вищої освіти вивчали ці предмети та склали успішно іспити (з оцінкою «добре» та «відмінно»).
Заступник директора ТзОВ «Агріаналітика» Володимир Гераймович відзначив необхідність розширення контенту окремих освітніх компонентів, зокрема «Інформаційні та комунікаційні технології в професійній діяльності», «Бухгалтерський облік в управлінні підприємством», «Діджиталізація обліку», «Комп’ютерні облікові системи», шляхом включення у силабуси окремих тем, які б стосувались використання у бухгалтерії онлайн-ресурсів, маркетплейсів та інших Digital інструментів.
Про вдосконалення механізму формування індивідуальної освітньої траєкторії шляхом розширення каталогу вибіркових дисциплін професійного спрямування для освітньої програми першого (бакалаврського) рівня і введення освітньої компоненти «Облік бізнес-процесів» зазначив директор ТОВ «Птахофабрика Крупець» Вадим Варфалюк.
Від імені представників громадського сектору керівник ГО «Федерація аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України» Юлія Шендерівська наголосила на важливості формування у магістрів з обліку та оподаткування актуальних компетентностей, які стосуються проєктної та грантової діяльності.
Здобувачі освіти висловили побажання щодо розширення практики міжнародної студентської мобільності. З цього приводу представники робочих груп зауважили, що у 2024–2025 н.р. освітня програма «Облік і оподаткування» другого (магістерського) рівня в межах міжнародного проєкту 101083143 DEFEP за програмою Erasmus+ К2 буде брати участь в експерименті. Так, формуючи індивідуальну освітню траєкторію, здобувачі освіти магістерського рівня матимуть змогу обрати освітній компонент «Міжкультурні комунікації в професійній діяльності», до викладання якого будуть залучені учасники міжнародного проєкту, зокрема представники університетів Саарланду, Мадриду та Палермо.
Колектив кафедри обліку та оподаткування Львівського національного університету природокористування висловлює вдячність усім, хто долучився до обговорення освітніх програм.