Надзвичайно цікаво і змістовно, з наведенням історичних фактів, супроводженням численними фото- і відеоматеріалами пройшла чергова відкрита лекція для студентів і викладачів факультету механіки, енергетики та інформаційних технологій, яку 5 квітня 2024 року провів доцент кафедри фізики, інженерної механіки та безпеки виробництва Олексій Бурнаєв на тему «Ресурсоощадні технології у кампаністиці».
Кампаністика – це інженерна дисципліна про вежі, про виготовлення і розміщення дзвонів, карильйонів на їх основі, вежових годинників з боєм і рухомими фігурками-жакмарами. Основним ресурсом кампаністики була і залишається людина, її знання і навички.
Лекція була присвячена розробкам, спрямованим на вивільнення людини-кампаніста від монотонної важкої повторюваної праці, використання знань відомих майстрів до програмування церковних передзвонів з можливістю їх необмеженого автоматичного подальшого відтворення, автоматизацію процесів підтримання ходу годинників з астрономічною точністю і автоматичним сезонним переводом, заміну вежових сурмачів фігурками-автоматами; досвіду доповідача у їх створенні.
Учасники лекції були поінформовані, що автором більшості наведених прикладів виготовлення і розміщення вежових годинників, дзвонів, рухомих фігурок-жакмарів є саме лектор – Олексій Бурнаєв. Всі вони високо оцінили рівень проведення лекції, її насиченість як історичними, так і практичними фактами та побажали Олексію Михайловичу успіхів в подальшій роботі у сфері кампаністики.