14 травня 2024 року у навчально-практичному центрі зварювання на кафедрі машинобудування ЛНУП відбувся практичний семінар «Ефективне навчання та підготовка зварювальників високої кваліфікації».
Метою семінару було ознайомлення керівників закладів профтехосвіти та майстрів-зварювальників з останніми розробками австрійської компанії «Fronius», новими методиками підготовки висококваліфікованих зварювальників, зокрема з використанням технологій змішаної реальності за допомогою новинки компанії – тренажера зварювальника «Welducation Symulator». Зважаючи на високий попит на такий тренажер, семінар викликав жвавий інтерес.

До участі в роботі семінару доєднались керівники та викладачі-зварювальники навчально-методичних центрів професійно-технічної освіти у Львівській області, таких як: ДПТНЗ «Сокальський професійний ліцей», ДНЗ «Угнівський аграрно-будівельний ліцей», ВПУ № 19 (м. Дрогобич), ДПТНЗ «Львівське вище професійне училище комп’ютерних технологій та будівництва», ДПТНЗ «Червоненське ВПУ», Турківський професійний ліцей, Вище професійне училище № 20 (м. Львів), Львівський центр ПТО ДСЗ, ВПУ № 8 (м. Стрий), Вище професійне училище № 35 (м. Стрий), Львівське вище професійне політехнічне училище, ДПТНЗ «Червоноградський професійний гірничо-будівельний ліцей».
Відкрив зустріч декан факультету механіки, енергетики та інформаційних технологій професор С.Й. Ковалишин, який ознайомив учасників з успішними кейсами впровадження практики підготовки зварювальників на базі центру для провідних підприємств регіону.
Директор з маркетингу та продажів компанії «Fronius» Віталій Бондаренко розповів про співпрацю «ТОВ «Фроніус» – навчальний заклад – підприємство».
Основна частина семінару пройшла в обговоренні основних вимог до обладнання, його технічних характеристик, враховуючи рекомендації з використання обладнання «Фроніус» залежно від базового бюджету підприємств.
Родзинкою заходу стало представлення інноваційних технологій в навчанні та ефективній підготовці зварювальників. Учасники були ознайомлені з перевагами та можливостями Welducation Symulator – тренажера зварювальника.
В ході семінару учасникам було практично продемонстровано налаштування обладнання, вибір параметрів зварювання під конкретну задачу, віртуальне зварювання взірців різних типів зварних з’єднань. Завідувач кафедри машинобудування професор Віталій Власовець продемонстрував роботу зварювального робота UR-10 (Данія).
Учасники семінару активно дискутували щодо кращих практик підготовки зварювальників, обговорювали приклади впровадження обладнання в навчальних закладах та на підприємствах регіону і результати співпраці. Захід пройшов у дружній конструктивній атмосфері.