24 березня 2023 р. завідувач кафедри енергетики, к.т.н., доцент С.В. Сиротюк провів відкрите лабораторне заняття на тему «Дослідження електромеханічної частини вітроелектричної установки» з дисципліни «Засоби та обладнання відновлюваної енергетики» для студентів групи Ен-22сп факультету механіки, енергетики та інформаційних технологій. Заняття проведено в лабораторії відновлюваної енергетики та енергозбереження ЛНУП.
Дослідження режимів роботи структурних елементів та вітроелектричної установки загалом проводилось на спеціально розробленому навчальному стенді. Зокрема, було досліджено режими роботи електрогенератора, контролера заряду акумуляторних батарей, автономного інвертора, автомата вводу резерву. Застосування частотного перетворювача, який забезпечував змінну частоту обертання вала електрогенератора, дозволило дослідити режими роботи вітроелектричної установки в широкому діапазоні модельованої швидкості вітру.
Тематика та методика проведення заняття зацікавили не лише студентів, а й декана факультету та завідувачів кафедр, які відвідали відкрите лабораторне заняття з метою обміну досвідом.
Загалом лабораторне заняття досягло своєї мети, проведене на фаховому рівні та відповідає сучасним вимогам вищої школи.