16 квітня 2024 р. в рамках вивчення студентами дисциплін «Деталі машин» (III курс, спеціальність «Галузеве машинобудування») і «Конструювання машин» (II курс, спеціальність «Автомобільний транспорт») в лабораторії 16П (павільйон механізації) було проведено лабораторне заняття з дослідження міцності зварних з’єднань машинобудівних конструкцій.
Перед початком занять зі студентами проведено інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки, ознайомлено з вимірювальним інструментом і експериментальною установкою МУП-20.
За дослідні зразки прийнято зварні напусткові з’єднання з лобовими та фланговими швами, виконаними різними способами зварювання: ручним електродуговим зварюванням; MIG/MAG – механізованим зварюванням в середовищі захисних газів; TIG – зварюванням неплавким вольфрамовим електродом в захисному середовищі інертного газу; MIG-пайки в режимі СМТ – холодного перенесення металу.
В процесі виконання лабораторної роботи студенти ознайомилися з методикою проведення експериментів, обробки експериментальних даних. За підсумками виконаних досліджень студенти визначили вплив технологічних параметрів процесу зварювання та геометричних параметрів зварних швів на їх міцність, а також порівняли отримані результати експериментальних досліджень міцності зварних швів з розрахунковими.