6 липня 2024 року у великій сесійній залі Львівської міської ради відбулась презентація книжки «Творці страсних калатал, бил і деркачів» авторів-упорядників Дарії Ковальчук, Богдана Новака, Надії Дзвоник і Мирослава Ковальчука.
Книжка досліджує калатала, била і деркачі як предмети сакрального мистецтва, що застосовуються в Страсну П’ятницю під час виносу Плащаниці, а також як ударні музичні інструменти в ансамблях українських народних інструментів. Ті ж самі деркачі і калатала використовують діти для своїх забав. Якщо їх розписати яворівським розписом, то будуть яворівські забавки, які занесені до елементів нематеріальної культурної спадщини України.
На сторінках книги подано окремі статті, які описують явище калаткарства, висвітлено технологічний процес виготовлення калатал і деркачів, зроблено їх класифікацію за різними критеріями, описано творчі біографії майстрів, що виготовляють калатала і деркачі. Відзначено діяльність Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у відродженні та збереженні мистецтва виготовлення дерев’яних калатал.

Видання доповнено ілюстративним матеріалом – світлинами бил, калатал та деркачів, створених різними майстрами. Десятий розділ книги присвячений дослідженням цієї традиції у Франції і Закарпатті доцента кафедри фізики, інженерної механіки та безпеки виробництва Олексія Бурнаєва.
Співорганізаторами заходу були: КЗ ЛОР «Навчально-методичний центр культури і мистецтв Львівщини»; Наукове товариство імені Тараса Шевченка, комісія фольклористики; Регіональний доброчинний фонд Святого Володимира; Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння»; Центр порятунку української культурної спадщини; Львівське обласне відділення Національної спілки кобзарів України; Відділ культури, туризму, молоді та спорту Яворівської міської ради; Благодійний фонд «Яворівщина».

За посиланням можна переглянути виступ доцента О.М. Бурнаєва: https://www.youtube.com/watch?v=Ta5cObqvX_k

Вкладення:
Скачати цей файл (ratusha-27.pdf)Львівська газета "Ратуша"1424 Кб