22 березня 2023 р. на кафедрі машинобудування Львівського національного університету природокористування із залученням представників бізнесу проведено відкрите лекційне заняття для студентів спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» з дисципліни «Контрольно-вимірювальні прилади та стандартизація» на тему «Контрольно-вимірювальні прилади підвищеної точності».

Лектор – досвідчений фахівець, канд. техн. наук, доцент кафедри машинобудування Руслан Васильович Гуменюк.

На лекції розглянуто вимірювальні засоби, що використовуються в машинобудівній промисловості. В процесі викладення матеріалу значну увагу приділено найпопулярнішому у всьому світі та найважливішому в машинобудуванні штанген- та мікрометричному інструменту для вимірювання. Завдяки простій конструкції, зручності в користуванні й швидкості в роботі вони – найулюбленіші в прецизійному вимірюванні як в Україні, так і в ЄС.

Особливу увагу було приділено сучасним електронним і комп’ютеризованим приладам, які оснащені програмним забезпечення для передачі даних від вимірювача на комп’ютери, планшети та телефони під управлінням ОС на базі Windows, Android, iOS. Розглянута інтеграція результатів таких вимірювань як з потужними PDM-системами, так і розповсюдженими програмними комплексами для малих та середніх підприємств Solidworks, SAP, Excel.

Студенти та присутні були ознайомлені з сучасними вимірювальними мікроскопами, вимірювальними руками, 3D координатно-вимірювальними машинами.

В другій частині заняття студенти мали можливість практично виконати вимірювання деталей субмікронним комп’ютерним мікрометром і експортувати дані на свої гаджети за допомогою програмного забезпечення MICROTECH Data (безкоштовні версії доступні на сайті www.microtech-ua.com). В навчальних цілях використовується ліцензійне програмне забезпечення MICROTECH Data Windows.

На відкритій лекції були присутні декан факультету механіки, енергетики та інформаційних технологій ЛНУП С.Й. Ковалишин, завідувач кафедри машинобудування В.М. Власовець, викладачі кафедр факультету, а також представники стейкхолдерів, зокрема співвласниця компанії «Крафт Інновейшн» Євгенія Володимирівна Онишко.

Наприкінці заняття присутні мали змогу поставити запитання та отримати відповіді стосовно особливостей роботи вимірювача MICROTECH.

Євгенія Володимирівна не тільки оцінила заняття з точки зору отриманих студентами навичок для практичної роботи на підприємстві, але й завдяки вичерпному поясненню лектора ознайомилась з можливостями програмного забезпечення комп’ютеризованого вимірювача MICROTECH та з автоматичними способами вимірювання деталей в потокових лініях машинобудівних підприємств в умовах інтенсивного одиничного та дрібносерійного виробництва.

Всі присутні відзначили якість та високий рівень викладення матеріалу, наголосили на практичній цінності розглянутих питань для сучасного виробництва.