Ковалишин Степан Йосифович

У 1990 році закінчив Львівський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «Механізація сільського господарства».

Кандидат технічних наук з 1999 року.

Вчене звання доцента кафедри тракторів і автомобілів отримав у 2003 році.

Призначений на посаду професора кафедри тракторів і автомобілів у 2016 році.

Стаж науково-педагогічної роботи у закладах вищої освіти – 22 роки, у тому числі у даному закладі – 22 роки.

Основні напрями наукових досліджень: розробка технологій післязбиральної та передпосівної обробки насіннєвих сумішей сільськогосподарських культур та технічних засобів для їх реалізації.

Бере участь у підготовці наукових кадрів вищої кваліфікації. Підготував 4 кандидатів технічних наук. У 2003–2021 рр. – секретар спеціалізованої вченої ради К 36.824.03 зі захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. 

Нагороджений відзнакою «Відмінник аграрної освіти» та грамотою від Міністра науки і освіти України, медаллю ім. Міхала Очаповського Польської академії наук.

У 2017 році пройшов підвищення кваліфікації в Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Тема: «Організаційна робота деканів агроінженерних факультетів».

У 2020 році пройшов підвищення кваліфікації в Навчально-науковому інституті заочної та післядипломної освіти Львівського національного аграрного університету. Тема: «Використання платформи Zoom для дистанційного навчання та роботи. Користування платформою Moodle. Методика ведення заняття в дистанційному режимі».

Головний редактор міжнародного журналу «ТЕКА», заступник головного редактора періодичного видання «Вісник Львівського національного університету природокористування» (Серія «Агроінженерні дослідження»), член редколегії закордонних наукових журналів «Acta technologica agriculture» і «Econtechmod».

У 2016–2018 рр. був експертом за фаховим напрямом «Машинобудування» Наукової ради Міністерства освіти і науки України. З 2019 року є експертом цієї ради за фаховим напрямом 23 «Наукові проблеми сільського, лісового і садово-паркового господарства, ветеринарії».

Член комісії механізації рільництва та енергетики відділення Польської академії наук в Любліні. 

Бере участь у роботі науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки України з аграрних наук та ветеринарії. Виконує обов’язки заступника голови підкомісії 208 «Агроінженерія». Є співавтором галузевих стандартів вищої освіти України з вищеназваної спеціальності для підготовки студентів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів.

 

Навчально-методичні та наукові публікації

Автор близько 200 наукових і навчально-методичних публікацій, у тому числі 28 – у періодичних виданнях, які включені до наукометричних баз Scopus або Web of Science.