Віталій Мефодійович Боярчук, кандидат технічних наук, професор

У 1977 році закінчив Львівський сільськогосподарський інститут, спеціальність «Механізація сільського господарства», отримав кваліфікацію інженера-механіка.

Кандидат технічних наук з 1988 року, вчене звання доцента присвоєно у 1996 р., а вчене звання професора ‒ у 2011 році.

Стаж науково-педагогічної роботи у закладі вищої освіти – 40 років.

Основні етапи науково-педагогічної діяльності у закладі вищої освіти із зазначенням посади та місця роботи:

В.М. Боярчук розпочав трудову діяльність після закінчення Львівського сільськогосподарського інституту в 1977 р. на посаді старшого інженера. У 1980–1983 рр. навчався в очній аспірантурі Львівського с.-г. інституту, а з 1983 р. працює на науково-педагогічній роботі цього ж навчального закладу (тепер Львівський національний аграрний університет). У 1997 р. очолив навчальний відділ, а у 2002 р. призначений на посаду проректора з навчальної роботи та за сумісництвом завідувача кафедри енергетики, в 2005 році переведений на посаду першого проректора, яку обіймає до цього часу.

Дисертацію на здобуття кандидата технічних наук захистив у 1988 році, вчене звання доцента присвоєно у 1996 р., а вчене звання професора ‒ у 2011 році.

В.М. Боярчук є відомим вченим у галузі відновлюваної енергетики, енергоефективності та енергоощадності в агропромисловому виробництві. Брав активну участь у розробленні Національної програми відродження села на 1995–2005 рр., яка виконувалася на замовлення Львівської обласної ради.

У 2004–2006 рр. під керівництвом В.М. Боярчука успішно виконано і впроваджено науково-дослідну роботу на замовлення Міністерства промислової політики України на тему «Розроблення та впровадження сучасних технологій виробництва гранульованих змішаних добрив з відходів переробки сірчано-рудної сировини».

Під безпосереднім керівництвом В.М. Боярчука утворений і успішно функціонує науковий консорціум між Львівським НАУ та фірмою Aurora Windpower (Гамбург, Німеччина). В рамках консорціуму створено в університеті лабораторію відновлюваної енергетики, розроблено низку наукових проєктів на замовлення іноземних партнерів. Запроєктовано, виготовлено та досліджено параметричний ряд вітроенергетичних установок малої потужності (0,5÷6 кВт), які не випромінюють шкідливих для живих організмів акустичних коливань і працюють на вітрах низького потенціалу. Сконструйована вітроенергетична установка В-4 потужністю 5,5 кВт успішно пройшла державне приймальне випробування у 2005 році і рекомендована у виробництво Українським науково-дослідним інститутом прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого.

Очолювана професором В.М. Боярчуком у 2002–2016 роках кафедра енергетики ЛНАУ посіла в 2014 р. перше місце у конкурсі на кращу кафедру серед ЗВО Міністерства аграрної політики України з питань наукової та методичної роботи.

Під керівництвом В.М. Боярчука виконано низку наукових робіт, спрямованих на використання біомаси для енергетичних цілей, енергії сонця для сушіння с.-г. продукції та отримання теплової і електричної енергії.

В.М. Боярчук був науковим керівником науково-дослідної роботи, яка виконувалася у 2007 р. на замовлення Міністерства аграрної політики України на тему «Розробка системи комбінованого енергозабезпечення сільськогосподарських підприємств з використанням поновлюваних джерел енергії». У 2012 році проводив дослідну роботу на замовлення інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка на тему «Дослідження теплових характеристик селективного покриття та проведення досліджень теплотехнічних характеристик сонячного теплового повітряного колектора».

Професор В.М. Боярчук був науковим керівником міжнародного науково-дослідного проєкту на тему «Теоретичне, комп’ютерне та натурне дослідження двовісної мікроконтролерної слідкуючої за Сонцем фотоелектричної системи з плоскими концентраторами», який виконувався впродовж 2018–2019 років в рамках Спільної програми науково-технологічного співробітництва між Міністерством освіти і науки України та Міністерством науки та вищої освіти Республіки Польща.

У даний час В.М. Боярчук є науковим керівником українсько-польського науково-дослідного проєкту «Теоретичне, комп’ютерне й експериментальне дослідження та оптимізація структури гібридної системи на базі відновлюваних джерел енергії для енергозабезпечення об’єктів цивільного будівництва».

Йому належить розв’язання проблеми оцінки енергетичних, економічних та екологічних ризиків аграрного виробництва в умовах стохастичного середовища. Науковий доробок В.М. Боярчука істотно доповнює розділи освітніх програм підготовки фахівців аграрного та інженерного профілю. Керуючи підготовкою науково-педагогічних кадрів, створив основи наукової школи, в якій захищено шість дисертацій. Є членом двох спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій.

Професором В.М. Боярчуком опубліковано понад 300 наукових та науково-методичних праць, в т.ч. у фахових виданнях України ‒ понад 150 праць, у виданнях, що індексуються в наукометричних базах Scopus іWeb of Science, –10 праць, монографій ‒ 9, в т.ч. 1 англійською мовою видана в ЄС (2020р.), підручників та навчальних посібників ‒ 12 (11 мають гриф МОНУ та МінАПУ). Отримано п’ять патентів.

В.М. Боярчук працював у науково-методичних комісіях Міністерства освіти і науки України зі спеціальностей «Механізація с.г.», «Енергетика та електротехнічні системи в АПК», «Управління проєктами та програмами». Він є співавтором освітніх стандартів для спеціальності «Енергетика та електротехнічні системи АПК» ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» (2010 рік).

Як проректор з навчальної роботи, забезпечив запровадження кредитно-трансферної системи організації освітнього процесу в університеті та коледжах, що входять у структуру університету. Він особисто підготував методичне забезпечення, проводив навчання науково-педагогічних працівників університету, надавав консультації іншим ЗВО України. Є співавтором навчально-методичного посібника «Вища освіта та Болонський процес» (2008 р.), який рекомендовано Міністерством аграрної політики України для ЗВО аграрного профілю і використовується багатьма ЗВО України».

Під керівництвом В.М. Боярчука створено методичне забезпечення та запроваджується дуальна та дистанційна форми освіти в університеті. Обґрунтовано вимоги до освітніх програм підготовки фахівців ОС «Магістр», розроблено ряд освітніх програм, які впроваджено у ЛНАУ.

Високий науковий та навчально-методичний рівень В.М. Боярчука підтверджується його виступами на міжнародних та всеукраїнських науково-методичних конференціях, симпозіумах. За його активної участі та керівництва у 2002–2020 рр. організовано та проведено понад 30 міжнародних та всеукраїнських наукових конференцій, семінарів з освітніх та наукових проблем, в яких брали участь відомі вчені країн Європи та Північної Америки, що знайшло широке відображення в науковій пресі та інших засобах масової інформації. Є членом редакційної колегії трьох наукових видань.

Як голова організаційного комітету з підготовки та проведення студентських предметних олімпіад та конкурсів наукових робіт В.М. Боярчук забезпечив активну участь і високі результати студентів університету. Впродовж 2015–2019 років за кількістю отриманих призових місць студентами у другому турі Всеукраїнської олімпіади та Всеукраїнському конкурсі наукових робіт ЛНАУ входить до першої двадцятки серед усіх ЗВО України.

Науковий доробок В.М. Боярчука визнано на міжнародному рівні. У 2014 р. його обрано закордонним членом комісії з моторизації Польської академії наук.

В.М. Боярчук нагороджений відзнакою Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти» (2001р.), Трудовою відзнакою Міністерства аграрної політики та продовольства України «Знак пошани» (2006 р.), Нагрудним знаком НМЦ «Агроосвіта» «За впровадження інновацій в освіті» (2016 р.), почесною грамотою Міністерства аграрної політики та продовольства України (2001 р.), почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2006 р.), почесною грамотою Львівської ОДА (2015 р.), подяками Науково-методичного центру аграрної світи (2009 р., 2010 р., 2010 р., 2014 р.).